İhalePRO’nın yenilenen arayüzü ile tanışın!
Yeni Sürümde İncele

2012/42169 - Traktör Satın Alınacaktır

İhale No 2012/42169
Sektör Sanayi ve Tarım Makineleri
İdare TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ(TIGEM) Merkez
İhale Tipi Mal Alımı
İhale Usulü Açık İhale
İhale İli Ankara
İşin İli Ankara
Yayın Tarihi 12 Nisan 2012
İhale Tarihi 15 Mayıs 2012 14:30

Temel

1.500 / 1 yıl
(KDV Hariç...)
  • Kamu İhaleleri
  • E-İhaleler
  • İlanlı, İlansız Tüm İhaleler
  • Doğrudan Temin İhaleleri
  • Sınırsız İhale Takibi
  • Sınırsız İhale Alarmı
  • Günlük İhale Raporu

Kurumsal

3.000 / 1 yıl
(KDV Hariç...)
  • Temel Paket Dahil
  • AB İhaleleri
  • İhale Sonuçları
  • Kazanan Firmalar
  • İhale Arşivi
  • KİK Kararları
  • Yasaklı Firma Sorgulama


TRAKTÖR SATIN ALINACAKTIR
Ta rı m İ şlet meler i Genel M üdürlüğ ü
77-82 KW gücünde traktör alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda yer almaktadır:
İhale Kayıt Numarası : 2012/42169
1-İda re nin
a) Adresi : Karanfil Sk. No:62 Bakanlıklar/Ankara
b) Telefon ve faks numarası : 0312 417 84 70 - 0312 425 59 55
c) Elektronik Posta Adresi : distic@tigem.gov.tr
ç) İhale dokümanının görülebileceği
internet adresi (varsa) : https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/
2-İha le ko n usu ma l ın
a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP’ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir.
b) Teslim yerleri : İdareye bağlı Tarım İşletmesi Müdürlükleri olup, ekli listede belirtilmiştir.
c) Teslim tarihi : Sözleşme konusu Traktörler, İşe başlama tarihinden itibaren 150 takvim günü içerisinde İdari şartnamenin ekindeki listede belirtilen işletmelere teslim edilecektir.
3- İha lenin
a) Yapılacağı yer : Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karanfil Sk. No:62
Bakanlıklar/Ankara
b) Tarihi ve saati : 15.05.2012 - 14:30
4. İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler:
4.1. İhaleye katılma şartları ve istenilen belgeler:
4.1.1. Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası ya da ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odası
belgesi;
4.1.1.1. Gerçek kişi olması halinde, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, ilgisine göre
Ticaret ve/veya Sanayi Odasına ya da ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge,
4.1.1.2. Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odasından, ilk
ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,
4.1.2. Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;
4.1.2.1. Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,
4.1.2.2. Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
4.1.3. Şekli ve içeriği İdari Şartnamede belirlenen teklif mektubu.
4.1.4. Şekli ve içeriği İdari Şartnamede belirlenen geçici teminat.
4.1.5 İhale konusu alımın tamamı veya bir kısmı alt yüklenicilere yaptırılamaz.
4.2. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
İdare tarafından ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin kriter belirtilmemiştir.
4.3. Mesleki ve Teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
4.3.1. Yetkili satıcılığı veya imalatçılığı gösteren belgeler:
a) İmalatçı ise imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler,
b) Yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya
belgeler,
c) Türkiye’de serbest bölgelerde faaliyet gösteriyor ise yukarıdaki belgelerden biriyle birlikte sunduğu serbest bölge faaliyet belgesi.
İsteklilerin yukarıda sayılan belgelerden, kendi durumuna uygun belge veya belgeleri sunması yeterli kabul edilir. İsteklinin imalatçı olduğu aşağıdaki belgeler ile tevsik edilir.
a) İstekli adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi,
b) İsteklinin üyesi olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenen Kapasite Raporu,
c) İsteklinin kayıtlı olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenen İmalat Yeterlik Belgesi,
4.3.2.
4.3.2.1. Standarda ilişkin belgeler:
İstekli tarafından, teklif edilen traktörlerle ilgili olarak iki adet OECD test raporu veya muadili ve Avrupa tip onay belgesi aslı ile birlikte AT tip onay teknik raporları, firma teknik dökümanları verilecektir. Verilecek test raporları teklif edilen traktörlerle ilgili ve geçerlilik süresi dolmamış olacaktır.Sunulan test raporlarında Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi Müdürlüğü (Tamtest) tarafından OECD akrediteli kuruluş tarafından düzenlendiğini teyit eden onay olacaktır.
4.3.3. Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman:
Teklif edilen ihale konusu traktörlerle ilgili olarak katalog, teknik şartname cevapları ve açıklamaları içeren dokümanların teklifle birlikte sunulması zorunludur.
5.Ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. İhale konusu traktörler değişik işletmelerimizde , her türlü ağır iklim ve tarla koşullarında ağırlıklı olarak endüstri bitkileri ekim, çapa işleri ve fıstık arası sürüm, gübreleme gibi faaliyetlerinde
çalıştırılacaklardır.Traktörlerin teknik özelliklerinin yüksek olması, tarımsal işlemlerde iş verimliliği ve kalitesini yükseltecektir.Bu durum nihai olarak birim maliyetlerin düşmesine, ürün verimliliğindeki artışlarla da ekonomikliğin artmasına neden olacaktır.Traktörlerin alımında, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurların tespitinde; yakıt ekonomisi,tarımsal işlem kalitesi ,işletme ve bakım
maliyeti, traktörlerin teknik özelliklerinin ve pratikliğinin yüksek olması nedeniyle kayıp zamanların iş verimliliğine, maliyetine ve ürün verimliliğine olan etkileri göz önüne alınarak kalite ,teknik değer (OECD test raporlarındaki değerler) ve özellikler dikkate alınarak aşağıda belirtilen parasal değerleri ve nispi ağırlıkları belirlenmiştir.
Bu esaslar çerçevesinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlar aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir.
1) Traktör tekliflerinin değerlendirilmesi; tekliflerde teklif edilen traktörün özgül yakıt sarfiyatı (g/kWh) ile
teklif edilen en yüksek özgül yakıt sarfiyatına sahip traktör arasındaki farkın; akredite edilmiş test merkezinden alınmış OECD test raporunda belirtilen nominal devirdeki özgül yakıt tüketimlerinin (g/kWh) 2 yıllık garanti süresi içerisinde (1500 saat/yıl) 3000 saat çalışmadaki yakıt sarfiyatları dikkate alınarak ihalenin değerlendirildiği tarihteki EPDK akaryakıt birim fiyatları ve Merkez Bankası döviz kurları üzerinden sağlayacağı toplam yakıt tasarrufu farkı "A=Özgül yakıt sarfiyatı farkı (g/kWh) ,B=Nominal güç (kW),C=Akaryakıt litre fiyatı (TL/lt) ,D=Traktör birim fiyatından düşülecek yakıt tasarrufu tutarı (TL) (teklif döviz üzerinden yapılmışsa değerlendirmenin yapıldığı tarihteki Merkez Bankası kuru üzerinden dövize çevrilerek) olmak üzere D=1,21÷1000x(AxBxCx3000)" şeklinde hesaplanarak teklif edilen birim traktör fiyatından düşülerek ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda dikkate alınacaktır.
2) Nominal devirdeki özgül yakıt tasarrufu farkı 3000 saatten sonra 12000 saate kadar her 1000 saatlik çalışma için her 2 g/kWh özgül yakıt tasarrufu +1 puan olarak fiyat dışı ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda dikkate alınacaktır.
3) Birim güce düşen fiyat (Para birimi/kW ) dikkate alınarak teklifte belirtilen diğer tekliflere göre güç farkı(fazlalığı) tutarı birim traktör fiyatından düşülerek ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda dikkate alınacaktır.
4) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda; nominal devirdeki torku (DECD
Test Raporu Değerleri) yüksek olan traktöre diğer tekliflerdeki tork ile arasındaki farkın her 10 Nm farkı için +1 puan,,maksimum torku yüksek olan traktöre diğer tekliflerdeki maksimum tork ile arasındaki farkın her 20 Nm farkı için +1 puan , tork yükselme yüzdesin fazla olan traktöre her %10 fark için +1 puan olarak değerlendirilecektir.
5) Motorda hız kontrol ünitesinin bulunması ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde +5 puan olarak değerlendirilecektir.
6) Stabilite kontrol sisteminin bulunması ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda +10 puan olarak değerlendirilecektir.
7) Dönme yarıçapı en düşük olan traktöre her 1 derece fark için ekonomik açıdan en avantajlı teklifin
belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda +1puan olarak değerlendirilecektir.
8) Kuyruk mili 1000 d/d sağlayan motor devrindeki kuyruk mili gücü (OECD test raporundaki değer) belirtilecek olup , nominal motor devrindeki motor gücüne en yakın olan traktöre , diğer tekliflerdeki kuyruk mili gücü ile arasındaki fark (kW) dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlarda her 5 kW güç farkı için +1 puan olarak değerlendirilecektir.
9) Maksimum kuyruk mili gücü ve maksimum kuyruk mili gücünü sağlayan motor devri belirtilecek olup, maksimum kuyruk mili gücü yüksek olan traktöre, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde
fiyat dışı unsurlarda her 10 kW fark için +1 puan olarak değerlendirilecektir.
10) 1000 d/d kuyruk mili gücünde özgül yakıt sarfiyatı (OECD test raporu değerleri) g/kWh olarak belirtilecek olup ,1000 d/d kuyruk mili gücünde özgül yakıt sarfiyatı düşük olan traktöre diğer tekliflere göre her 5 g/kWh özgül yakıt sarfiyatı farkı için ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan olarak değerlendirilecektir.
11) Standart kuyruk mili haricinde ( 540E, 1000E vb.) varsa belirtilecektir.540E veya 1000E kuyruk mili çıkışı bulunması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan
olarak değerlendirilecektir
12)Şasenin tek parça yapıya sahip olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +5 puan olarak değerlendirilecektir
13) Çekigücü Performansı ve Kısmi Yüklenme Performansları:
a)Nominal devirde çekigücü (kW) (OECD test raporundaki değer) belirtilecek ve nominal devirdeki çekigücü yüksek olan traktöre diğer tekliflerdeki nominal devirdeki çekigücü değerleri ile arasındaki her 5 kW fark
,ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan olarak
değerlendirilecektir.
b)Traktörün nominal devirde çekigücü noktasındaki özgül yakıt sarfiyatı (g/kWh) (OECD test raporundaki değer) belirtilecek olup, bu noktadaki özgül yakıt sarfiyatı en düşük olan traktöre diğer tekliflere göre her 5 g/kWh fark , ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan olarak değerlendirilecektir.
c) Traktörün nominal devrin % 90’ında, nominal gücün %75inde yüklenmesi durumundaki özgül yakıt sarfiyatı (g/kWh) (OECD test raporu değerleri)belirtilecek olup, bu noktadaki özgül yakıt sarfiyatı en düşük olan traktöre diğer tekliflere göre her 3 g/kWh fark, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan olarak değerlendirilecektir.
14) Tavanda açılabilir kapak bulunması ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +1 puan olarak değerlendirilecektir
15) Şase ile kabin arasında hava yastığı bulunması ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde
fiyat dışı unsurlarda +2 puan olarak değerlendirilecektir.
16) Teklif edilen traktörlerden daha önce Tigem tarafından satın alınan traktör varsa, bu traktörün 2 yıllık çalışma süresinde iş başarısı ve arızasızlık durumu ile servis yeterlilik durumu göz önünde bulundurularak; ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +5 puan olarak değerlendirilecektir.
17) Traktörün çalışma performansını (iş verimi,yakıt sarfiyatı,yapılan yol miktarları, ilerleme hızı vb. özellikleri hesaplayarak kaydeden, tarla başı dönüş programları yapabilen ve en uygun işletme değerlerini içeren kayıtlardan yeni bir işte kolayca yararlanılmasını sağlayan traktör işletmeciliğini kolaylaştıran sitemlerin bulunması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurlarda +5 puan olarak değerlendirilecektir.
Fiyat Dışı Unsurlardan Parasal Değere Dönüşenlerin Hesap Şekli
1)(Unsur 3)En düşük güçte teklif veren traktörün teklifinden herhangi bir güç farkı düşülmeyecek ve baz alınacaktır. Güç yönünden ikinci sıradaki teklifin birim traktör fiyatı gücüne bölünerek (TL/kW) birim güç bedeli tespit edilecek , traktörün gücü ile en düşük güçte verilen traktör gücü ile arasındaki farkla çarpılarak güç fiyat farkı belirlenecek ve traktör teklifinden düşülecektir.Güç yönünden üçüncü sıradaki teklifin birim traktör fiyatı gücüne bölünerek (TL/kW) birim güç bedeli tespit edilecek , traktörün gücü ile en düşük güçte verilen traktör gücü ile arasındaki farkla çarpılarak güç fiyat farkı belirlenecek ve traktör teklifinden düşülecektir.Bu yöntem tüm teklifler için uygulanacaktır.
2) (Unsur 1)OECD Test Raporuna göre özgül yakıt sarfiyatı (g/kWh) en yüksek olan traktörün güç farkı düşüldükten sonra oluşan fiyatından herhangi bir düşüş yapılmayacaktır. İkinci sıradaki özgül yakıt sarfiyatına sahip traktörün özgül yakıt sarfiyatıyla en yüksek özgül yakıt sarfiyatına sahip traktör arasındaki özgül yakıt sarfiyatı farkı dikkate alınarak 1. Fiyat dışı unsurda belirtilen formüle uygulanarak tasarruf miktarı hesaplanacak ve güç farkı düşüldükten sonra oluşan traktör fiyatından düşülecektir. Üçüncü sıradaki özgül yakıt sarfiyatına sahip traktörün sahip traktörün özgül yakıt sarfiyatıyla en yüksek özgül yakıt sarfiyatına sahip traktör arasındaki özgül yakıt sarfiyatı farkı dikkate alınarak 1. Fiyat dışı unsurda belirtilen formüle uygulanarak ( güç farkı düşüldüğü için formüldeki traktör gücü teklif edilen en düşük traktör gücü alınacak) tasarruf miktarı hesaplanacak ve teklif edilen traktör fiyatından düşülecektir. Bu yöntem tüm tekliflere uygulanarak yeni traktör
fiyatları tespit edilecektir.
Fiyatdışı Unsurlardan Puanlama Yapılanların Nispi Ağırlıkları
Fiyat Dışı Unsur No Nispi Ağırlığı Verilerin Nispi Ağırlık Etkisi (NAE)
2 25 U2=0.25x(Öned)
4 20 U4=0.20x[(Tned÷2)+( Tmaxed÷4)+( TYed÷4)]
5 5 U5=0.05x(1 veya 0)
6 10 U6=0.10x(1 veya 0)
7 3 U7=0.03xDÇed
8 5 U8=0.05xMKed
9 1 U9=0.01xMKMGed
10 4 U10=0.04xÖYSKBed
11 2 U11=0.02x(1 veya 0)
12 2 U12=0.02x(1 veya 0)
13 10 U13=0.10x[(NDÇGed÷3/6)+ (NÇGÖYed:÷2/6)+ (KYÖYdsfed÷1/6)]
14 1 U14=0.01x(1 veya 0)
15 2 U15=0.02x(1 veya 0)
16 5 U16=0.05x(1 veya 0)
17 5 U17=.0.5x (1 veya 0)
Önmax:Tekliflerdeki nominal devirdeki en yüksek özgül yakıt sarfiyatı
Önt:Teklif edilen özgül yakıt sarfiyatı
Önf:Özgül yakıt sarfiyatı farkı (Önf=Önmax-Önt) Önfey:En yüksek özgül yakıt sarfiyatı farkı
Öned:Özgül yakıt sarfiyatı farkı etki derecesi (Öned=Önf÷Önfey) Tnmin:Teklif edilen nominal devirdeki en düşük tork
Tney:En yüksek nominal devirdeki tork farkı Tnt.Teklif edilen nominal devirdeki tork Tnf:Nominal devirde tork farkı (Tnt-Tnmin)
Tned:Nominal devirde tork etki derecesi (Tned=Tnf÷Tney) Tmaxed:Teklif edilen en düşük maksimum tork Tmaxfey:En yüksek maksimum tork farkı
Tmaxt:Teklif edilen maksimum tork
Tmaxf:Maksimum tork farkı (Tmaxf=Tmaxt-Tmaxed) Tmaxed:Maksimum tork etki derecesi (Tmaxed=Tmaxf÷Tmaxey) TYmin:Teklif edilen en düşük tork yükselme yüzdesi
TYt:Teklif edilen tork yükselme yüzdesi TYfey:En yüksek tork yükselme yüzdesi farkı TYf:Tork yükselme yüzdesi farkı(TYt- TYmin)
TYed:Tork yükselme yüzdesi etki derecesi (Tyf÷ TYfey) DÇmax:Teklif edilen en yüksek dönme çapı derecesi DÇt:Teklif edilen dönme çapı derecesi
DÇfey:En yüksek dönme çapı derecesi farkı DÇf:Dönme çapı derecesi farkı(DÇmax- DÇt) DÇed:Dönme çapı etki derecesi(DÇf÷ DÇfey)
KMGbmin:Teklif edilen en düşük 1000 d/d kuyruk mili gücü
MGnt:Teklif edilen nominal devirdeki motor gücü
MKfey:En yüksek nominal devirdeki motor gücü 1000 d/d kmgücü gücü farkı MKf:Teklif edilen nominal motor gücüyle 1000 d/d kuyruk mili gücü farkı MKed:Mot.Gücü ile 1000 D/D Kuy.Mili gücü farkı etki derecesi(MKf÷MKfey) MKMGed:Teklif edilen en düşük maksimum kuyruk miligücü
MKMGt:Teklif edilen maksimum kuyruk mili gücü
MKMGfey.En yüksek maksimum kuyruk miligücü farkı
MKMGtf:Teklif edilen maks.k.m. gücü ile en düşük mkmg arasındaki fark MKMGed:Maksimum k.m.gücü etki derecesi(MKMGtf÷ MKMGfey) ÖYSKBey:Teklif edilen en yüksek 1000 d/d özgül yakıt sarfiyatı ÖYSKBt:Teklif edilen 1000 d/d özgül yakıt sarfiyatı
ÖYSKBfey:En yüksek 1000 d/d özgül yakıt sarf. Farkı
ÖYSKBf:Teklif edilen 1000 d/d ö.y.s. ile en yüksek 1000 d/d ö.y.s.farkı ÖYSKBed:1000 d/d özgül yakıt s. farkı etki derecesi(ÖYSKBf÷ ÖYSKBfey) NDÇGmin:Teklif edilen en düşük nominal devirdeki çekigücü
NDÇGfey:En yüksek nominal devirdeki çekigücü farkı
NDÇGt:Teklif edilen nominal devirdeki çekigücü
NDÇGf: Teklif edilen nominal devirdeki çekigücü farkı
NDÇGed:Nominal devirde çekigücü farkı etki derecesi(NDÇGf÷ NDÇGfey) NÇGÖYmax.: Teklif edilen en yüksek n. d. çekigücü noktasında ö.y.s. NÇGÖYt: Teklif edilen n. d. çekigücü noktasında ö.y.s.
NÇGÖYfey:En yüksek n. d. çekigücü noktasında ö.y.s.farkı
NÇGÖYf:Teklif edilen n. d. çekigücü noktasında ö.y.s.farkı
NÇGÖYed: Teklif edilen n. d. çekigücü noktasında ö.y.s.farkı etki derecesi KYÖYdsey:En yüksek n.d. % 90’, n. g. %80 yükl. durumundaki Ö. Y. S. KYÖYdst:Teklif edilen n.d. % 90’, n. g. %80 yükl. durumundaki Ö. Y. S. KYÖYdsfey: En yüksek n.d. % 90’, n. g. %80 yükl. durumundaki Ö. Y. S farkı KYÖYdsf: Teklif edilen n.d. % 90’, n. g. %80 yükl. durumundaki Ö. Y. S farkı
KYÖYdsfed: Teklif edilen n.d. % 90’, n. g. %80 yükl. durumundaki Ö. Y. S farkı etki derecesi(KYÖYdsf÷
KYÖYdsfey)
Toplam Ekonomik Değer Hesabı Ve Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Belirlenmesi
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif; fiyat dışı unsurlardan parasal değere dönüşenlerin düşülmesinden sonra oluşan fiyatın % 80 oranında ve puanlama yapılan 17 farklı fiyat dışı unsurun nispi ağırlık toplamlarının % 20 oranında etkilerinin toplamı şeklinde aşağıda formülize edildiği şekilde olacaktır.
Ft: Teklif edilen fiyat
Fg: Güç farkı düşüldükten sonraki fiyat
Fö: Özgül yakıt sarfiyatı düşüldükten sonraki fiyat
Fömin: En düşük özgül yakıt sarfiyatı düşüldükten sonraki fiyat
FDS:Fiyat Değer Seviyesi
Fömin için FDS=10
Fö2:İkinci teklif için özgül yakıt sarfiyatı düşüldükten sonraki fiyat
FDS2= FDS÷ Fö2:
Fö3: Üçüncü teklif için özgül yakıt sarfiyatı düşüldükten sonraki fiyat
FDS3= FDS÷ Fö3
ED:Ekonomik Değer
ED=FDS x 0.80+0.20(U2+U4+U5+U6+U7+U8+U9+U10+U11+U12+U13+U14+U15+U16+U17) İkinci teklif için; ED2=FDS2x0.80+0.20(U22+U42+U52+U62+U72+U82+U92+U102+U112+U122+U132+U142+U152+U162+ U172 )
6. İhale yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır.
7. İhale dokümanının görülmesi ve satın alınması:
7.1. İhale dokümanı, idarenin adresinde görülebilir ve 200 TRY (Türk Lirası) karşılığı Tarım İşletmeleri Genel
Müdürlüğü Karanfil Sk. No:62 Bakanlıklar/Ankara adresinden satın alınabilir.
İhale dokümanının posta yoluyla da satın alınması mümkündür. Posta yoluyla ihale dokümanı almak isteyenler, posta masrafı dahil yurtiçi için 210 TRY (Türk Lirası), yurtdışı için 250 TRY (Türk Lirası) doküman bedelini T.C. Ziraat Bankası Akay Şb. TR65000100076005994378-5004 yatırmak zorundadır. Posta yoluyla ihale dokümanı satın almak isteyenler, ihale doküman bedeline ilişkin ödeme dekontu ile ihale dokümanının gönderileceği adresin de belirtildiği ihale dokümanı talep başvurularını yukarıda yer alan faks numarasına veya yazılı olarak idareye ihale tarihinden en az beş gün önce göndermek zorundadır. İhale dokümanı iki iş günü içinde bildirilen adrese posta yoluyla gönderilecektir. İhale dokümanının posta yoluyla gönderilmesi halinde, postanın ulaşmamasından veya geç ulaşmasından ya da dokümanın eksik olmasından dolayı idaremiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Dokümanın postaya verildiği tarih, dokümanın satın alma tarihi olarak kabul edilecektir.
7.2. İhaleye teklif verecek olanların ihale dokümanını satın almaları veya EKAP üzerinden e-imza kullanarak indirmeleri zorunludur.
8. Teklifler, ihale tarih ve saatine kadar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karanfil Sk. No:62
Bakanlıklar/Ankara adresine elden teslim edilebileceği gibi, aynı adrese iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla da gönderilebilir.
9. İstekliler tekliflerini, mal kalem-kalemleri için teklif birim fiyatlar üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu, üzerine ihale yapılan istekliyle her bir mal kalemi miktarı ile bu mal kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.
Bu ihalede, işin tamamı için teklif verilecektir.
10. İstekliler teklif ettikleri bedelin %3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat
vereceklerdir.
11. Verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 90 (Doksan) takvim günüdür.
12. Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez.

Cetvel Adı Miktar Birim
Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 10,000 Adet
Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 8,000 Adet
Malya Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 7,000 Adet
Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 7,000 Adet
Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 2,000 Adet
Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 4,000 Adet
Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 7,000 Adet
Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 8,000 Adet
Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 4,000 Adet
Koçaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 11,000 Adet
Türkgeldi Tarım İşletmesi Müdürlüğü ihtiyacı traktör alım işi 1,000 Adet
İhale Sonuç İlanlarını Görebilmek İçin Üye Girişi Yapınız Yada Üye Olunuz

Üye Girişi - Üye Ol
İhale Sonuç İlanlarını Görebilmek İçin Üye Girişi Yapınız Yada Üye Olunuz

Üye Girişi - Üye Ol

Temel

500 / 1 yıl
  • EKAP İhaleleri
  • Kurum İhaleleri
  • Doğrudan Teminler
  • İhale Alarmı - Sınırsız
  • İhale Takip - Sınırsız
  • Çoklu Rapor Alıcısı
  • Mobil Uygulama

Kurumsal

1000 / 1 yıl
  • EKAP İhaleleri
  • Kurum İhaleleri
  • Doğrudan Teminler
  • İhale Alarmı - Sınırsız
  • İhale Takip - Sınırsız
  • Çoklu Rapor Alıcısı
  • Mobil Uygulama
  • +
  • İhale Sonuç İlanları
  • İlansız İhale Sonuçları
  • Sonuç Alarmları
  • KİK Kararları
  • Firma ve Rakip Analizleri
  • Müşteriler, İş Bitirme Bilgileri, Kırım Oranları
  • İhale Öncesi Olası Rakipler
  • İdare Analizleri
  • Bütçe Tahminleri
  • Yüklenicileri
  • Yaklaşık Maliyet Analizleri
  • Sektör Analizleri
  • Sektördeki Öncü Firmalar
  • İş Dağılımları
  • Pazar Araştırmaları
  • Üst Yüklenici ve Alt Yüklenici Araştırması
  • Rakip/Firma – İdare – Sektör Özel Takibi
  • Haftalık İstihbarat Raporu (PDF)