İhalePRO’nın yenilenen arayüzü ile tanışın!
Yeni Sürümde İncele

Hizmet Alımı İşi

İhale No 294861
Sektör Temizlik, İşçilik ve Personel Hizmetleri
İdare T.C DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ(TCDD) YHT Bölge Müdür Yardımcılığı
İhale Tipi Hizmet Alımı
İhale Usulü Doğrudan Temin
İhale İli Konya
İşin İli Konya
Yayın Tarihi 13 Haziran 2013
İhale Tarihi 14 Haziran 2013 09:30

Temel

1.500 / 1 yıl
(KDV Hariç...)
  • Kamu İhaleleri
  • E-İhaleler
  • İlanlı, İlansız Tüm İhaleler
  • Doğrudan Temin İhaleleri
  • Sınırsız İhale Takibi
  • Sınırsız İhale Alarmı
  • Günlük İhale Raporu

Kurumsal

3.000 / 1 yıl
(KDV Hariç...)
  • Temel Paket Dahil
  • AB İhaleleri
  • İhale Sonuçları
  • Kazanan Firmalar
  • İhale Arşivi
  • KİK Kararları
  • Yasaklı Firma Sorgulama

 

TCDD

YHT 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

KONYA GAR MÜDÜRLÜĞÜNE AİT HİZMET BİNALARI VE ÇEVRESİNİN VE KONYA GAR MİSAFİRHANESİNİN TOPLAMDA 12 İŞÇİYLE 16.06.2013 (dahil) TARİHİNDEN 10.07.2013 (dahil)

 TARİHİNE KADAR 25 GÜN SÜREYLE İÇ VE DIŞ GENEL TEMİZLİK İŞLERİNİN TEKNİK ŞARTNAMESİ

 

1-     İŞİN KONUSU                              :

TCDD YHT 8. Bölge Müdürlüğü Konya Gar Müdürlüğüne ait hizmet binaları ve çevresinin ve Konya Gar Misafirhanesinin toplamda 12 işçiyle 16.06.2013 (dahil) tarihinden 10.07.2013 (dahil) tarihine kadar 25 gün süreyle iç ve dış genel temizlik işlerinin yürütülmesi için hizmet alım işidir.

2-     TANIM VE KISALTMALAR    :

2.1. Bu teknik şartnamenin uygulanması, işlerin yürütülmesi, tamamlanması ve işlerde olabilecek kusurların düzeltilmesine ilişkin olarak, yürürlükte bulunan veya yürürlüğe girecek olan tüm Kanun, KHK, Tüzük, Yönetmelik, Kararname, Genelge, Tebliğ ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinde yer alan tanımlar ve kısaltmalar aynen geçerlidir.

2.2. Bu teknik şartnamede sıklıkla kullanılan tanımlardan,

İDARE: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü ve  YHT Bölge Müdürlüğünü,

YÜKLENİCİ: İhale neticesinde kendisi ile sözleşme akdedilen, bu şartname kapsamında tanımlanan iş ve hizmetleri yapmakla yükümlü ticari kuruluşu.

YÜKLENİCİ PERSONELİ: Yükleniciye ihale edilen ve sözleşme kapsamında gerçekleştirilen hizmetleri yapan çalışanları,

KONTROL TEŞKİLATI: İdare tarafından, işlerin yürütülmesi, kontrolü ve denetimi için İdare içinden görevlendirilmiş bir personel veya bir komisyonu,

YÜKLENİCİ DEMİRBAŞI: Hizmetlerin gerçekleştirilip tamamlanması için, gerekli olan temizlik araç, gereç, makine ve ekipmanları ifade eder.

 

3-     BİLDİRİM VE TEBLİGAT ESASLERİ:

 

3.1. İdare ve Yüklenici arasındaki her türlü iletişim (sözleşmeye göre bir izin, onay, belge, tebligat, olur verilmesi veya tespit yapılması, emir, ihbar, çağrı veya davette bulunulması veya dağıtılması gerektiğinde) taraflar aksini kararlaştırmadıkça yazılı olacaktır. Taraflar aksini kararlaştırmadıkça yazılı olacaktır. Taraflar, yazılı tebligatı daha sonra süresi içinde elden teslim ve posta (posta, posta kuryesi, kargo ve benzeri) yollarıyla da bildirimde bulunabilecektir. Elektronik haberleşme yollarıyla yapılacak bildirimlerin karşılıklı olarak kabul edileceği taraflarca taahhüt edilmiş sayılacaktır.

3.2.Yüklenici ve İdarenin birbirlerine bildirdikleri adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri usulüne uygun şekilde karşı tarafa tebliğ edilmedikçe en son bildirilen adrese yapılacak tebliğ ilgili tarafa yapılmış sayılır. Yüklenici tebligat adresi değişikliğini İdareye bildirmek zorundadır. İdarece yapılan yazılı tebligatların Yüklenicinin adreste bulunmaması hallerinde de tebligat yapılmış sayılacaktır.

 

 

 

 

 

4-     KONTROL VE DENETİM:

Bu teknik şartnamede belirtilen işlerin kontrolleri ve denetimleri, İdarece ve/veya İdarece yetkilendirilen bir personel ve/veya komisyon tarafından oluşturulan Kontrol Teşkilatı tarafından yapılır.

 

5-     YÜKLENİCİNİN SORUMLULUKLARI:

5.1.Yüklenici, hizmet işlerini gereken özen ve ihtimamı göstererek yerine getirecek ve olabilecek kusurları sözleşme hükümlerine uygun olarak giderecektir. Yüklenici, bu sorumluluklarının yerine getirilmesi için, ister kalıcı, ister geçici nitelikte olsun, ekli listede belirtilen Demirbaş malzemeleri temin edecektir. Yüklenici, taahhüdü çerçevesinde ekli listede belirtilen demirbaş malzemelerden kusurlu veya standartlara uygun olmayan malzeme seçilmesi ve kullanılması ile uygulama yanlışlığı nedeniyle, İdareye ve/veya üçüncü kişilere verdiği zarardan dolayı bizzat sorumlu olup, bu zararları karşılamakla zorunludur.

5.2.Yüklenici, sözleşmenin imzalanmasından sonra ekonomik şartlardaki değişim ve/veya istihdam güçlüğü gibi herhangi bir sebeple taahhüdünden imtina edemez ve hak talebinde bulunamaz.

5.3.Yüklenici, sözleşme yapılmadan önce Kuruluşumuza ait ayrı bir işyeri numarasını SGK’dan alacaktır.

5.4.Hizmet alımı personelinin her türlü özlük ve sosyal haklarının, yürürlükteki veya yürürlüğe girecek olan tüm Kanun, KHK, Tüzük, Yönetmelik, Kararname, Genelge, Tebliğ ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda korunması ve gerekli önlemlerin alınması konusundaki tüm hukuki sorumluluk Yükleniciye aittir. Yüklenici, iş yerinde çalıştırılan personel ve demirbaş malzemelere ilişkin olarak İdarenin isteyeceği bilgileri, sözleşme ve eklerinde öngörülen şekilde ve sıklıkla vermekle yükümlüdür. Yüklenici, fiilen işe başladığı tarihten itibaren İdarede çalıştıracağı her personel için özlük dosyası tutacak ve ayrıca;

a-Nüfus cüzdanı (TC Kimlik Numaralı) fotokopisi veya sureti (onaylı)

b-Savcılıktan alınmış sabıka kaydı,

c-İkametgah belgesi,

d-SGK Bildirgeleri ve diğer belgelerin fotokopileri (işe giriş bildirgesi, sigorta, kimlik kartı v.b)

e-İdarece istenirse temin edilecek diğer bilgi ve belgeler (firma çalışanı olduğuna dair kimlik kartı, iş yapmasına engel teşkil etmediğini beyan eden sağlık raporu, vesikalık fotoğraf v.b.) özlük dosyasında bulundurulacak, muhafaza edecek ve istenirse bir suretini İdareye verecektir.

Yüklenici, her personel için de işe girdiği gün aynı belgeleri içeren kişisel özlük dosyasını tanzim edecektir. Dosyalara sonradan eklenen, yenilenen veya güncellenen tüm belgelerin personel dosyalarına ikmal edilmesinden Yüklenici sorumlu olacaktır.

5.5.Yıllık, mazeret ve hastalık izinleri ile ilgili tüm iş ve işlemler İş Kanunundaki ilgili hükümler gereğince Yüklenici tarafından yerine getirilecektir.

5.6. Yüklenici personelinin yıllık, mazeret ve hastalık izinleri halleri dışındaki gaybubetlerinde, Yüklenici, bu teknik şartname kapsamında belirtilen hizmet işlerinin gerçekleştirilmesinde, sözleşmede belirtilen sayıda personeli ve demirbaş malzemeyi iş başında bulundurarak, korunmasıyla ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.

 

5.7.Yüklenici sözleşme süresi boyunca işyerinde bulunduracağı ve sözleşmede belirtilen şartlara haiz elemanlar ile yürürlükteki kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olmamak üzere akdedeceği yazılı iş sözleşmelerinin bir suretini İdareye işe başlama tarihinde sunacaktır.  

5.8.İdare, Yükleniciden çalıştırılmasında ve işyerinde bulunmasında engel durumu bulunduğu veya görevlerini yerine getirmekte yetersiz olduğunu tespit ettiği yada işyerinde çalıştırılmasında sakınca gördüğü çalışanı, işbaşından veya işyerinden uzaklaştırılmasını talep etme hakkına sahiptir. Uzaklaştırılmaları istenilen çalışan, İdarenin izni ve onayı alınmaksızın bir daha sözleşme kapsamındaki işlerde görev alamaz. Yüklenicinin bu yükümlülüğünü verilen süre içinde yerine getirmemesi halinde, söz konusu kişiler İdare tarafından uzaklaştırılır veya uzaklaştırılması sağlanır. Yüklenici, uzaklaştırılan kişilerin yerine 3 (üç) gün içerisinde başka bir çalışanı iş başında bulundurmak zorundadır.

5.9.Yürürlükteki iş ve sosyal güvenlik kanunları ile diğer ilgili kanunlar ve mevzuat hükümleri gereği, Yüklenici tarafından yerine getirilmesi gereken tüm yükümlülükler ile işveren ve işçi arasındaki tüm sigorta primleri ve meblağlar, Yüklenici personeline ait her türlü hukuki ve cezai sorumluluk, her türlü yardımlar ve işsizlik sigortası kesintisi ile çalışanların tazminatları (kıdem, ihbar vb.) Yükleniciye ait olacaktır.

5.10. Ödemeler ve diğer hakkedişlerde 808 no.lu genel emir esas alınacaktır.

     

6-     YÜKLENİCİ PERSONELİNİN SORUMLULUKLARI:

6.1.Yüklenici personeli haftalık 45 saate göre belirlenecek olan mesai saatlerine aynen riayet edecektir.

6.2.Yüklenici personeli, tavır ve davranışları konusunda nezaket ve ciddiyet kurallarına uygun bir şekilde hareket edecektir.

6.3.Yüklenicinin çalıştırdığı personel İdare tarafından onaylanmış kimlik kartı kullanmak zorundadır. Yüklenici personeli bu kartı görev esnasında sol yakasında taşıyacaktır.

6.4.Temizlik işinde çalışan bütün personel devam cetvelini muntazam olarak imzalayacaktır. Bu cetvelin bir örneği İdareye verilecektir. 

6.5.Yüklenici personeli girilmesi yasak olan veya kilitli bulunan yerlere girmeyecektir.

6.6. Yüklenici personelinin, bürolarda, koridorlarda, merdivenlerde, merdiven boşluklarında oturmaları, yemek yemeleri, çay ve benzeri şeyleri içmeleri ve yüksek sesle konuşmaları yasaktır.

6.7.Yüklenici personeli sigara içilmesi yasak olan yerlerde kesinlikle sigara içmeyecektir.

6.8.Yüklenici personeli temizlik işleri biten kısımlarındaki elektriğin söndürülmesine gerekli titizliği gösterecektir.

6.9.Yüklenici personeli tarafından, unutulmuş veya kaybedilmiş olarak bulunan her türlü malzeme ve eşyalar muhafaza altına alınmak suretiyle işyerindeki İdare sorumlusuna teslim edilecektir.

 

 

 

7-     İŞİN YAPILACAĞI YERİN GÖRÜLMESİ:

7.1. İşin yapılacağı yerin görülmesiyle ilgili bir talep geldiğinde, isteklinin işin yapılacağı yeri ve çevresini gezerek inceleme yapmasına izin verilecektir.  İşin yapılacağı yeri gezmek ve incelemek, yeterlik başvurusu ile teklifini hazırlamak ve taahhüde girmek için gerekli olabilecek tüm bilgileri temin etmek isteklinin sorumluluğundadır.

 

İş yeri ve çevresinin görülmesi ile ilgili tüm masraflar istekliye aittir. İstekli işyeri ve çevresini gezmekle; iş yerinin şekline ve mahiyetine, iklim şartlarına, işin gerçekleştirilmesi için yapılması gereken çalışmalara, işyerine ulaşım ve yiyecek/içecek imkanlarına ilişkin hususlarda bilgi maliyet ve zaman bakımından bilgi edinmiş, teklifini etkileyebilecek riskler, olağanüstü durum ve benzeri diğer huşulara ilişkin her türlü bilgiyi almış sayılacaktır. Yeterlilik başvuruları ve tekliflerin değerlendirilmesinde, isteklinin işin yapılacağı yeri incelediği ve yeterlilik başvurusu ile teklifini buna göre hazırladığı kabul edilir.        

 

8-     YÜKLENİCİ PERSONELİNİN ÖZLÜK HAKLARI:

9.1.Yüklenici, hizmet işlerinde çalışan tüm personeline İdare tarafından bu teknik şartnamede belirlenen ücretleri ödemekle yükümlüdür. Yüklenici personeline ait ücret ve hak edişlerini yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde kendisi ödeyecektir.

 

9-     YÜKLENİCİ PERSONELİNİN SAĞLIK İŞLERİ :

10.1.Yüklenici bütün giderleri kendisine ait olmak üzere, çalışanlar için yürürlükteki Sosyal Sigortalar, İş, Sağlık ve Güvenlik Kanunları ile diğer ilgili Kanun ve mevzuatları hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık önlemlerini almak ve çalışanların hastalıklardan korunmaları ile hastalık veya bir kaza halinde tedavi edilmelerine ilişkin tüm ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

 

10-ÇALIŞANLARIN KAZAYA UĞRAMALARI :

11.1.Yüklenicinin önlemler alınmasına rağmen olabilecek kazalarda, Yüklenici personelinden kazaya uğrayanların tedavilerine ilişkin giderler ile kendilerine ödenecek tazminat Yükleniciye aittir. Ayrıca çalışanların iş başında veya işe bağlı nedenlerle ölenlerle defin giderleri ile ailelerine ödenecek tazminatın tümü Yüklenici tarafından karşılanır.

 

 

11-ÇALIŞANLARIN İZİN HAKLARI :

12.1. Yüklenici personelinin izinleri, yürürlükteki Sosyal Sigortalar, İş, Sağlık ve Güvenlik Kanunları ile diğer ilgili Kanun ve mevzuatları hükümlerinde belirtilen Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri ile ilgili hükümler doğrultusunda kullandırılacaktır.

12.2. Yüklenici personeli yıllık izin hakkı taleplerini, yürürlükteki Sosyal Sigortalar, İş, Sağlık ve Güvenlik Kanunları ile diğer ilgili Kanun ve mevzuatları hükümlerinde öngörülen süre dahilinde Yükleniciden talep edecektir. Yüklenici, personelin izin taleplerini ayrı ayrı yazıyla İdareye bildirecektir.

12.3.Yüklenici, personelinin hastalık durumlarına ilişkin İdareye bilgi verecektir. Personel tarafından alınacak raporların süresi, yürürlükteki Kanun ve mevzuatlarında öngörülen süreleri aşmamış olacaktır.

12.4. Yürürlükteki Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve İş Kanunu ile mevzuatlarına göre, personelin çalışma süreleri 1-5 yıla kadar olanlar 14 gün, 5-15 yıl arasında olanlar 20 gün, 15 yıldan fazla olanlar da 26 gün yıllık ücretli izin kullanma hakkına sahiptir. Yıllık izne rastlayan resmi bayram tatili, hafta sonu tatili ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemeyecektir.

 

12-HİZMET İŞİNİN YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN KAYITLAR :

13.1. İşyerinde dönemler halinde (günlük, haftalık, aylık v.b.) yapılan sürekli nitelikteki söz konusu hizmet işinin, sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılmasının temin ve kontrolüne ilişkin kayıtlar İdarenin isteği üzerine Yüklenici ve/veya ilgili Yüklenici personelleri tarafından da imzalanmak şartıyla İdare ile birlikte tutulur. Kayıtlara itiraz kayıtların tutulduğu sırada yapılır ve kayıtlardan birer kopya istenirse Yükleniciye verilir. İşin yürütülmesi sırasında İdare ve/veya Kontrol Teşkilatı ile Yüklenici ve/veya ilgili Yüklenici personelleri tarafından işin yapılmasına ilişkin olarak hizmetin ifa edildiği dönemler itibariyle birlikte tutacakları kayıtlar işin o dönem içerisinde yapılan kısmının teslimi anlamına gelir.

13.2.Yüklenici, bu belgeler ve kayıtları imzalamış olmakla içindekileri ve yapılan tespitler ile hesapların doğruluğunu kabul etmiş olur. Bu belgeleri imzalamaz veya itirazı kayıtla imzalarsa karşı görüşlerini yazılı olarak bildirmesi için, kayıt ve belgelerin kendisine gönderildiği tarihten başlamak üzere 10 (on) gün süre verilir. Bu süre içinde karşı görüşlerini yazı ile bildirmezse, belgelerin ve defterlerin içinde kayıtlı hususları kabul etmiş sayılır ve bu durumu tespit edilen bir tutanak düzenlenerek kayıtlara eklenir.

 

Bu kayıtlarda işin sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, işlerdeki hata, kusur ve eksiklikler, kaç kişinin çalıştığı ve hangi demirbaş malzemelerin kullanıldığı ve İdare tarafından gerek görülen diğer hususlar belirtilir. Bu kayıt ve itirazlar hem hakediş ödemelerinde hem de sözleşmenin sona erdiği tarihte, gerçekleştirilecek kabul işlemlerinde esas alınır.

 

 

13-KONTROL TEŞKİLATININ GÖREV VE YETKİLERİ:

Hizmet işlerinin sözleşme ve eklerindeki hükümlere aykırı olmamak şartıyla yerine getirilmesi ve yürütülmesi konusunda, kayıt ve tutanak hazırlanmasına, talimat verilmesi ve uygulatılmasına, her türlü denetim, tespit ve kontrolün yapılmasına, sözleşmesinde belirtilen malzemelerin onaylamasına veya reddine, saptanan eksiklikler ile kötü, kusurlu ve hatalı yapıldıkları kesin olarak anlaşılan işlerin düzelttirilmesine ve bu hususlarda İdareye görüş bildirmeye yetkilidir.

 

14-HİZMET ALIMININ DENETİMİ, TESLİMİ VE KABÜLÜ:

15.1.Yapılan işin ihale dokümanlarında belirtilen şartlara göre yapılıp yapılmadığı hususu, Kontrol Teşkilatı tarafından istenilen aşamalarda ve aralıklarla denetlenebilir. Yapılan denetimler sırasında, hizmetin ihale dokümanında belirtilen şartlara göre yapılmadığına dair tespit edilmiş olan kusur ve noksanlıklar, Kontrol Teşkilat ve Yüklenici tarafından imzalanan bir tutanakla tespit edilir. Bu kusur ve noksanlıkların açıkça gösterildiği ve tamamlanmaları için verilen sürenin belirtildiği tutanak üzerine İdare durumu Yükleniciye bildirir. Yüklenici kendisine verilen süre içinde tutanakla tespit edilmiş olan kusur ve noksanlıkları gidermekle yükümlüdür.

15.2.Yapılan hizmet işi Yüklenici tarafından İdareye teslim edilmedikçe, kontrol ve kabul işlemleri yapılmayacaktır.

15.3. Yüklenici, hizmet işinin teslim alınarak kabul işlemlerinin yapılması için bu talebini bir yazı ve ekinde Hizmet İşleri Kabul Teklif Belgesi ile İdareye başvuracaktır. Başvuru yazısının işin yapılacağı veya İdareye sunulduğu tarihten itibaren 5 (beş) iş gününü geçmemek üzere İdarece muayene ve kabul komisyonu oluşturulur. Muayene ve kabul komisyonu tarafından yapılan muayene ve inceleme sonunda tespit edilenlerin, hizmetin kabul edilmesine engel olmadığı, işin kabule hazır halde bulunduğu ve Yüklenicinin her hangi bir yükümlülüğünün kalmadığı tespit edilirse Kabul Tutanağı yeterli sayıda düzenlendikten ve imza altına alındıktan sonra işleme konulur.

15.4. Sözleşme çerçevesinde yapılan işlerin; dönemler halinde (Günlük, Haftalık, Aylık vb.) yapılması ile kısmen ve/veya değişik zamanlarda tamamlanması durumlarında (Resmi bayram tatilleri vb.) İdarenin görüşü doğrultusunda kısmi kabul yapılır. Sözleşmede belirtilen tarihte işin tamamlandığının tespit edilebilmesi ve kabul işleminin yapılabilmesi için Yüklenicinin İdareye zamanında başvurması gerekir.

 

15-HAKEDİŞ ÖDEMELERİ:

16.1.Yürürlükteki iş ve sosyal güvenlik kanunları ile diğer ilgili kanunlar ve mevzuat hükümleri gereği, Yüklenici personeline ödenmesi gereken ücret ve sosyal ve mali hakların ödenmiş olduğuna dair, belgelerin İdareye ibraz edilmesi ile Kontrol Teşkilatınca hazırlanan veya İdarece düzenlenerek esas altına alınan kayıt ve tutanaklar ile Yüklenicinin hizmet işini kontrol için İdareye teslim etmek ve hak edişinin ödenmesi için ibraz edilecek belgelerin kontrol işlemlerinin tamamlanmasında sonra firmaya ödenir.

 Ödemeler her ayın ilk günü ile son gününe ait dönem için hazırlanan ve idarece denetlenerek esas alınan kayıt ve tutanaklara göre yapılacaktır. İşin başlama veya bitiş tarihi ayın ortasına isabet ederse, birim fiyat değerleri günlük değerler ile işe başlama ve sona erme tarihleri dahil olmak üzere aradaki gün toplamının çarpımı neticesinde bulunan değer üzerinden ödeme yapılacaktır.

 

Yüklenici, kendisi ve personeli ile ilgili olarak ibraz edeceği aşağıda belirtilen belgeleri idareye teslim edecektir.

 

İdarece İstenen Belgeler:

a) Yüklenici faturası aslı,

b) Ücret bordroları (Yükleniciye ait kaşe ve yetkili imzalı) 

c) Ücretlerin ödendiğine (Sözleşme kapsamında çalıştırılan her personelin

    banka hesabına ayrı ayrı yatırıldığına) dair onaylı banka dekontları (asıl)  

d) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan, işyerine ait sigorta primleri borcu

     yoktur yazısı.  

e) Yüklenicinin bağlı olduğu vergi dairelerinden alınan borcu yoktur yazısı.

f) Sözleşme kapsamında çalıştırılanların sigorta primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödendiğini gösterir makbuzları (İşsizlik sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primi, genel sağlık sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve varsa diğer sigorta primleri dahil)

16.2.Yüklenici çalıştırdığı personelin ücret bordrolarını, çalışılan işyeri, ad ve soyadı, net ve brüt ücretleri, kanuni vergi ve diğer kesintileri ile birlikte İdarece istenen diğer bilgileri içerecek şekilde ayrıntılı olarak tanzim ettikten sonra, Yüklenicinin kaşesi ile kendisi veya vekilinin imzası bulunacak şekilde bordroların birer kopyasını her ay idareye verecektir.  

16.3. Yüklenici, hizmet işini kontrol için İdareye teslim etmesi gereken hakediş belgelerinin zamanında ibraz edilmemesi nedeniyle ödemede meydana gelecek gecikmeden dolayı hiçbir şikayet ve istekte bulunamaz.

16.4. Yüklenici tarafından çalıştırılan sigortalılardan dolayı tahakkuk etmiş ve müeccel hale gelmiş prim ve gecikme zammı borçları, yürürlükteki ilgili yönetmelik hükümleri gereği Yüklenici hakedişinden kesilecektir. Her hakediş tutarına yürürlükteki ilgili Kanun ve mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi eklenir. Bu miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa Yüklenicinin İdareye olan borçları ve cezalar ile Kanunen alınması gereken vergiler ve tevkifatlar kesilir. Ayrıca, eğer varsa bir önceki hakedişte sehven yapılan fazla ve/veya eksik ödeme tutarları mahsup edilir.

16.5. Hizmet işine ilişkin hakedişlerin tahakkuku, yapılacak kesintileri ve ödenmesine ilişkin hükümlerin düzenlenmesi, İdarenin ilgili birimi (TCDD 2.Bölge Mali İşler Müdürlüğü) tarafından öngörülen plan ve yürürlükteki Kamu İhale Kanunu ile konu ile ilgili diğer Kanun ve mevzuatları hükümleri gereğince izin verilen şartlar çerçevesinde yapılacaktır. Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını İdarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir ve temlik edemez. Temliknamelerin Noterlikçe düzenlenmesi ve İdare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur.

16.5. Sözleşme kapsamındaki hizmet işi için Yükleniciye fiyat farkı verilmeyecektir. Ancak, Bakanlar Kurulunca belirlenen oran tutarında sadece Asgari Ücret Fiyat Farkı verilecektir.

16.6. Yüklenicinin İcra takibine uğraması halinde 4857 Sayılı İş Kanununun 36. Maddesinin 3. Fıkrasının; “anılan müteahhitlerin bu işverenlerdeki her çeşit teminat ve hak edişleri üzerinde yapılacak her türlü devir ve el değiştirme işlemleri veya haciz ve icra takibi bu işte çalışan işçilerin ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder” hüküm uyarınca işlem yapılacaktır.

 

16-TEMİZLİK KONUSU YERLER:

 

17.1. Madde 1 “İŞİN KONUSU” madde başlığı altında belirtilen TCDD işyerlerine ait;

 

-         Binalar ve çevresi,

-         Personel dinlenme salon ve odaları,

-         Tüm büro ve odaları,

-         Tüm çeşme, lavabo ve WC’leri,

-         Tüm banyoları,

-         Tüm merdivenler ve merdiven tırabzanları ile boşlukları,

-         Tüm koridor ve bağlantıları,

-         Tüm toplantı salonları,

-         Tüm bekleme salonları,

-         Tüm mescit ve abdesthaneleri,

-         Tüm gişe kulübeleri,

-         Kullanım sahaları içindeki süs havuzları,

-         Merkez çöplük ve çevreleri,

-         Altgeçit ve yolcu peronları temizlik konusudur.

 

17.2.  Temizlik konusu olmayan yerler:

İdare tarafından kiraya verilip, üçüncü şahıslar tarafından işletilen WC’ler, pastaneler, büfeler, berberler, restoranlar, çay bahçeleri gibi yerler ile idare tarafından başka Kurum ve Kuruluşlara tahsis edilen Polis noktaları, PTT Gişeleri ve Askeri birimler temizlik konusu değildir.

 

17-TEMİZLİK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ

Temizlik işleri;

a) Günlük Temizlik

b) Haftalık Temizlik

c) Aylık Temizlik olmak üzere 3 (üç ) kategoride yapılacaktır.

 

18.1. Günlük Temizlik

Aşağıda belirtilen işler günlük olarak yapılacaktır.

-         Çöp kutularının, kağıt ve çöplerin toplanması ve anında çöp mahalline götürülmesi.

-         Sert zeminleri (beton, mozaik, fayans, mermer ve ahşap gibi) fırça ile süpürülmesi ve paspaslaması.

-         Lavabo ve tuvaletlerin temizliğinin yapılması,

-         Halıların ve yollukların elektrikli süpürge ile süpürülmesi.

-         Masa, koltuk, sandalye, dolap, kanepe, masa lambası, afiş çerçeveleri, etajer, sehpa, telefon vb. eşyaların, yerler süpürüldükten sonra temiz bir bezle tozlarının alınması.   

-         Koridorlar, bağlantı koridorları, sahanlıklar, kapı, merdiven ve Trabzanların temizlenmesi ve silinmesi. 

-         Giriş ve çıkışlardaki paspaslarla oda ve büroların önünde bulunan paspasların temizlenmesi.

-         Binaların çevresi ve dış kullanım alanlarının temizlenmesi.

-         Mevsim şartlarına göre işyeri ve çevresinde oluşan karlı ve buzlu alanlar temizlenecektir. Gerektiği durumlarda idarece temin edilecek tuz ve solüsyonla tuzlama çalışması yapılacaktır.

-         İşyeri çevresinde bulunan park ve bahçelerin temizliği yapılacaktır.

 

18.2. Haftalık Temizlik

Aşağıda belirtilen işler haftalık olarak yapılacaktır.

-         Bürolarda bulunan çalışma masalarının, dolapların, etejerlerin ve benzeri eşyaların kilitsiz bölmeleri ile dış yüzeyleri, üstleri ve sandalye, koltuk, sehpa gibi eşyaların sadece dış yüzeylerinin temizlenmesi.

-         Jaluzilerin, koltukların, kanepelerin ve sandalyelerin kumaş kısımlarının, halıların, halıflexlerin, yollukların, radyatörlerin tozlarının elektrikli süpürge ile temizlenmesi.

-         Kapı ve pencere ve çerçevelerinin camlarının temizlenmesi.

-         Lamba, aplik, avize, masa lambası gibi aydınlatma cihazları ve telefonların temizliği.

-         Tavan duvarlardaki örümcek ağlarının alınması ve silinmesi.

-         Eşyaların madeni kısımlarının parlatılması. (Kapı kolu, korkuluk, prinç vb.)

-         Bina içinde ve dışında bulunan ışıklı, ışıksız pano, çerçeve, tablo, tabela, saat gibi eşyaların temizlenmesi.

-         Çöp kutularının yıkanarak temizlenmesi.

-         Ahşap kısımlar ile lambrilerin temizlenmesi.

 

18.3. Aylık Temizlik

Aşağıda belirtilen işler aylık olarak yapılacaktır.

-         Halı ve yollukların makine ile yıkanması.

-         Koridorların, odaların ve büroların yağlı boya kısımlarının silinmesi.

-         Pencere kenarlarında biriken kuş pisliklerinin temizlenmesi.

-         Jaluzilerin 3 ayda bir yıkanması.

-         Binalarda bulunan iç ve dış camların temizliği ayda bir defa yapılacaktır.

 

18-ÖZEL ŞARTLAR

19.1. Temizlik için kullanılacak temizlik sarf malzemeleri İdare tarafından temin edilecektir.

19.2.Temizlik çalışmalarının başlangıç ve bitiş saatleri İdare tarafından belirlenecektir.  İdarece çalışma saatlerinin değiştirilmesi halinde Yüklenicinin çalışma saatlerine riayet etmesi zorunludur.  

19.3.Özellik arz eden temizlenecek kısım veya eşyalar, taşıdığı özellikler dikkate alınarak, İdarenin sorumlu personeli hazır bulunmadıkça temizlenmeyecektir.

19.4.Temizlik nedeniyle yerlerinden alınan eşyalar yine aynı yerlerine muntazam şekilde konulacak, duvarların hasar görmemesi ve çizilmemesine azami dikkat gösterilecektir.

19.5.Tuvalet ve lavabolarda bulunan, sıvı sabun, tuvalet kağıdı, koku gibi malzemeler İdareden temin edilerek sürekli bulundurulacaktır.

19.6.Günlük, haftalık ve aylık temizlik işleri içinde sayılmayan ancak, temizlik konusu yerler arasında belirtilen alanlar, İdarece talep edilmesi durumunda temizlik işlemine tabi tutulacaktır.

 

19.7.Bu şartname kapsamında yürütülecek temizlik hizmetlerinin istenilen şartlarda yapılabilmesi için temizlik hizmetleri sırasında ve sözleşme süresince personelin başında toplam işçi sayısına dahil olmak üzere bir kişi Temizlik Şefi olarak çalıştırılacaktır.

19.8. İdare temizlik işleri için elektrik ve suyu ücretsiz olarak Yükleniciye verecektir. Temizlik yapılan yere en yakın elektrik prizinden ve su vanasından sonraki seyyar tesisat Yükleniciye ait olacaktır. Yüklenici ’ye tahsis edilen sabit tesisat ve mahalde seyyar, yanıcı, patlayıcı(bütan gaz ve benzeri) maddeleri bulundurulmayacak enerji ve su sarfiyatında tasarrufa azami derecede dikkat edilecektir. Elektrik ocağı vb. aletler kullanılmayacaktır.

19.9. Yüklenici iş esnasında zarar verdiği İdarenin malzemesini (elektrik prizi, musluk vs.) hemen temin ederek kullanılır hale getirecektir.

19.10. Yapılan yer değişiklikleri ve tadilatlar nedeniyle yapılması gereken boya-badana işleri sonrası temizlik işleri yerine getirilecektir.

19.11. Yüklenici temizlik sözleşmesi devam ettiği sürece kullandığı veya kendine tahsis edilen yer veya yerleri, sözleşmenin sona erdiği yerden itibaren teslim aldığı şekilde İdare’ye teslim edecektir.  İşbu sözleşmeyi imzalamakla Yüklenici bu hükmü peşinen kabul etmiş sayılacaktır.

19.12. Yapılması gereken temizlikle ilgili yer değişikliklerinde büro veya bilumum malzemelerin nakli, nakil sonunda temizlenecek bilumum sair yerlerin temizliğinin yapılması, diğer yerlerde meydana gelecek temizlikle ilgili her türlü, yükleme ve boşaltma işleri idarenin talebi üzerine yüklenici tarafından derhal yerine getirilecektir.

19.13. Yapılan temizlik ve hizmette meydana gelebilecek hasar ve noksanlıklar, müşterek tutulacak rapor sonrası Yüklenici tarafından tazmin edilecektir. Şayet temizlik ve hizmetten önce bir hasar veya noksanlık mevcut ise yine müşterek bir raporla belirlenecektir.

19.14. Yüklenici kusurundan kaynaklanan diğer Kurum ve Kuruluşlardan gelebilecek parasal cezalar (çöp döküm yerlerindeki hatalar vb. gibi)  Yüklenici tarafından karşılanacaktır.

 

 

21-RESMİ TATİL ÇALIŞMA GÜNLERİ DAĞILIMI:

 

Sözleşme süresince 16.06.2013 ile 10.07.2013 tarihleri arasında resmi tatil yoktur.

 

22-SİGORTA PRİM RİSK ORANI

22.1 - Yüklenici personelinin İş kazaları ve meslek hastalıkları risk oranı % 1,5 olarak tespit edilmiştir.

 

 

23-TEKLİF BİRİM FİYAT CETVELİNE DAHİL EDİLECEKLER

 

İstekliler taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin sözleşmenin uygulanması sırasında; 

23.1.Yüklenici personelinin brüt aylık ücretleri ve yasal kesintileri,

23.2.Her personel için aylık 26 gün üzerinden günlük 5,00 TL yol ve 5,00 TL    yemek bedeli,

23.3.Toplam asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan % 3 sözleşme ve genel giderler payı ( damga vergileri, harç, KİK payı, Noter masrafları gibi) teklif fiyatlarına dahil edeceklerdir.

 

EK:

808 NOLU GENEL EMİR

           

 

           

 

 

Temel

500 / 1 yıl
  • EKAP İhaleleri
  • Kurum İhaleleri
  • Doğrudan Teminler
  • İhale Alarmı - Sınırsız
  • İhale Takip - Sınırsız
  • Çoklu Rapor Alıcısı
  • Mobil Uygulama

Kurumsal

1000 / 1 yıl
  • EKAP İhaleleri
  • Kurum İhaleleri
  • Doğrudan Teminler
  • İhale Alarmı - Sınırsız
  • İhale Takip - Sınırsız
  • Çoklu Rapor Alıcısı
  • Mobil Uygulama
  • +
  • İhale Sonuç İlanları
  • İlansız İhale Sonuçları
  • Sonuç Alarmları
  • KİK Kararları
  • Firma ve Rakip Analizleri
  • Müşteriler, İş Bitirme Bilgileri, Kırım Oranları
  • İhale Öncesi Olası Rakipler
  • İdare Analizleri
  • Bütçe Tahminleri
  • Yüklenicileri
  • Yaklaşık Maliyet Analizleri
  • Sektör Analizleri
  • Sektördeki Öncü Firmalar
  • İş Dağılımları
  • Pazar Araştırmaları
  • Üst Yüklenici ve Alt Yüklenici Araştırması
  • Rakip/Firma – İdare – Sektör Özel Takibi
  • Haftalık İstihbarat Raporu (PDF)