2010/41 sayılı Silahlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması; Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı 5. maddesi hükmü mucibince yayınlanmıştır.
Kapsam:
Madde 2 - (1) Bu Esaslar 30/5/1985 tarihli ve 3212 sayılı Silahlı Kuvvetler İhtiyaç Fazlası Mal ve Hizmetlerinin Satış, Hibe, Devir ve Elden Çıkarılması; Diğer Devletler Adına Yurt Dışı ve Yurt İçi Alımların Yapılması ve Eğitim Görecek Yabancı Personel Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Temel ilkeler:
Madde 5 -
(1) Yurt içine veya yurt dışına yapılacak satış, kiralama, tahsis, lisans verme, teknoloji transferi, hibe, mübadele ve yardımlar, bu Esasların 9 uncu maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi üzerine ilgili Bakanın onayı ile yapılır.
(2) Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından üretilen veya çeşitli yollarla temin edilen veya ihtiyaç fazlası bulunan her cins ve sınıf ikmal maddeleri ile bunlardan HEK durumunda bulunan veya hurdaya ayrılan mal ve hizmetler Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında yürütülen savunma ve güvenlik ile ilgili proje veya ön çalışmalarda tahsis edilebilir.
(3) Yurt dışına yönelik yapılacak satış, kiralama, lisans verme, teknoloji transferi, hibe, mübadele ve yardımlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış siyasi tutum ve menfaatlerine aykırı olmadığına dair Dışişleri Bakanlığının mütalaası ile gerçekleştirilir.
(4) Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara hibe edilen her türlü mal veya hizmetin amaca aykırı kullanımında veya hibe edilen kurum ve kuruluş tarafından kullanımından vazgeçilmesi durumlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin geri alma hakkı saklıdır. Yurt dışı hibelerinde hibeye konu olan protokol, sözleşme veya anlaşma hükümleri uygulanır.
(5) Kiralama ve tahsis işlemlerinde bedel süre, ödeme şekli, teslim ve iade, bakım ve onarım, işletme ve idame koşulları gibi ihtiyaç duyulan hususların detaylı olarak belirtildiği bir sözleşme, protokol veya anlaşma düzenlenebilir.
(6) Teknoloji transferi veya lisans verilmesinde amaç, kapsam, sınır, süre, konu, koşul, sağlanan her türlü hak, imkan, denetim ihtiyacı, uyuşmazlık hali çözümü ve telif hakkı gibi hususları ihtiva eden nihai metne ilişkin Genelkurmay Başkanlığının uygun görüşü ve ilgili Bakanın onayı aranır.
(7) Satış, lisans verme, kiralama, teknoloji transferi, hibe, tahsis, mübadele ve yardımlara ilişkin taşınır malların envanter işlemleri ilgili mevzuatına göre yürütülür.
(8) Yurt içinde kamu hizmetinin yürütülmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için tahsis edilen taşınmaz malların satışı, kiraya verilmesi, mübadele edilmesi, hibe edilmesi ve bu taşınmaz mallar üzerinde mülkiyetten gayri ayni hak tesisi yapılamaz. Ancak;
a) İşin devamlılık arz etmemesi kaydıyla taşınmaz mal tahsisleri, Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi üzerine ilgili Bakanın onayı ile yapılır.
b) Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla özel kuruluş kanunları ile kurulan vakıflara yapılan tahsis işlemleri dışında, yurt içinde özel nitelikteki kurum ve kuruluşlar ile şahıslara yapılan taşınmaz mal tahsis işlemlerinde de tahsis bedeli ilgili Bakanlıkça, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara göre tespit edilir.
(9) 3212 sayılı Kanuna göre yapılacak her türlü faaliyet ve işlemler 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa tabi değildir. 3212 sayılı Kanun uyarınca elde edilen kaynaklara dayanılarak, gelecek yıllara sari taahhütlere girişmeye Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi üzerine ilgili Bakanlık yetkilidir.
(10) Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların satışı, kiralanması, mübadelesi, bedelsiz tahsisi ve hibe edilmesi bu Esasların kapsamı dışındadır. Ancak, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen savunma ve güvenlik ile ilgili proje veya ön çalışmalarda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için tahsis edilen taşınmazların kamu veya özel kurum ve kuruluşlara bedelli veya bedelsiz tahsisi Genelkurmay Başkanlığının uygun görüşü üzerine ilgili Bakanın onayı ile gerçekleştirilir.
(11) Bu Esaslar çerçevesinde yurt içindeki özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara yapılacak satış ve kiralama işlemlerinde saydamlık, rekabet, eşit muamele ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri esas alınır.
BASIN İLAN KURUMU Mevzuatına Git »