4. İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri;
4.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
4.1.1. Tebligat için adres beyanı ve ayrıca irtibat için telefon ve varsa belgegeçer numarası ile elektronik posta adresi.
4.1.2. Kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası belgesi;
4.1.2.1. İsteklinin, gerçek kişi olması halinde, ilk ilan veya ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge,
4.1.2.2 İsteklinin, tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğin siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odasından veya ilgili ticaret sicil memurluğundan veya istekli ülkesindeki yer mahkemesinden veya benzeri bir makamdan, ilk ilan veya ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğuna dair belge.
4.1.3. Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri,
4.1.3.1. İsteklinin gerçek kişi olması halinde; İmza Beyannamesi,
4.1.3.2. İsteklinin, tüzel kişi olması halinde;
a. Tüzel Kişiliğin İmza Sirkülerini ve,
b. İlgisine göre, tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi (yabancı isteklinin ülkesi mevzuatı gereği karşılığı belge) veya bu hususları tevsik eden belgeler.
4.1.4. İdari Şartnamenin 9’uncu maddesinin 9.1. ve 9.2.’nci bentlerinde belirtilen durumlarda olmadıklarına dair;
4.1.4.1. İdari Şartnamenin 9.1 ve 9.2. maddelerinde belirtilen durumlarda olmadıklarına dair, ihale tarihinden önceki 3 (üç) ay içinde düzenlenmiş, isteklinin uyruğunda bulunduğu veya ticari faaliyetini sürdürdüğü şirket merkezinin kayıtlı olduğu ülke mevzuatı uyarınca bu ülkelerin ilgili makamından alacakları, Apostille kaşeli veya ilgili ülkenin Türk Konsolosluğunca veya Türk Dışişleri Bakanlığınca onaylanmış belge.
4.1.4.2. İsteklinin uyruğunda bulunduğu veya şirket merkezinin kayıtlı olduğu ülke mevzuatına göre, söz konusu belgelerin denginin bulunamaması veya düzenlenememesi halinde; bu duruma ilişkin yazılı beyan
4.1.4.3. Bu husus yabancı gerçek kişi isteklinin uyruğunda bulunduğu veya yabancı tüzel kişi isteklinin şirket merkezinin bulunduğu ülkenin Türkiye’deki Misyon Şefliklerine veya bu ülkelerdeki T.C.Misyon Şefliklerine teyit ettirilecektir.
4.1.4.4. Bu belgelerin düzenlenme tarihinden sonra değişikliklerin olması halinde durumun İdareye bildirileceğine ilişkin yazılı taahhütname
4.1.5. Şekli ve içeriği idari şartnamede belirlenen Proforma Fatura.(İdari Şartname Lahika-3)
4.1.6. Şekli ve içeriği idari şartnamede belirlenen teklif edilen bedelin %3’ünden az olmamak üzere geçici teminat
4.1.7. İhaleye vekaleten iştirak ediliyorsa isteklinin adına teklif vermeye yetkili olduğuna dair vekaletname ile vekile ait imza beyannamesi,
4.1.8. İsteklinin ortak girişim olması halinde şekli ve içeriği idari şartnamede belirlenen İş Ortaklığı Beyannamesi
4.1.9. İstekliler tekliflerinde, şahıs şirketi ise şirket ortaklarını, sermaye şirketi ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan ortaklarını idari şartnamede örneği bulunan forma uygun olarak beyan edecektir.
4.1.10. İdari Şartnamedeki formata uygun Tedarik Taahhütnamesi;
4.1.11. Türkiye’deki Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren istekliler ilgili makamlardan (Dış Ticaret Müsteşarlığından) alacakları, teklifi veren isteklinin hangi serbest bölgede ve hangi konuda faaliyette bulunduğunu gösteren ve teklif tarihinde geçerli olan serbest bölge faaliyet belgesi
4.1.12. Yabancı isteklilerin Türkiye’deki temsilcilik/mümessillikleri aracılığı ile teklif vermesi durumunda temsilcinin/ mümessilin istekliyi temsile yetkili olduğunu gösteren belge teklife eklenecektir.
4.1.13. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
4.1.13.1. Bir yıl ve daha fazla süreden beri faaliyet gösteren istekliler, son yıla ait bilançosunun aşağıda istenen oranlarının hesaplanması amacıyla gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer bilgileri verecektir. İsteklinin 1 (bir) yıldan daha az süreden beri faaliyet gösterdiğini belgelemesi halinde, kendisinden kuruluş bilançosu talep edilecektir. Bu belgelere istinaden isteklinin;
4.1.13.1.1. Cari oranın (dönen varlıklar / kısa vadeli borçlar) değerinin en az 0,50 olması,
4.1.13.1.2. Öz kaynak oranı (öz kaynaklar/ toplam aktif) değerinin en az 0,10 olması (Hesaplama yapılırken, varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),
4.1.13.1.3. Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75 den küçük olması,
Yeterlik kriterleri olarak öngörülür ve sayılan üç kriter birlikte aranır.
Bu şartları bir önceki yılda sağlayamayan istekliler, bir önceki yılın yanısıra iki önceki yılın belgelerini sunabilirler, bu takdirde son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden asgari değerlerin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
Bilançoların veya bilançoların gerekli görülen bölümlerinin, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması gereklidir. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun gerekli görülen bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.
4.1.13.2 İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosu veya taahhüt altında devam eden mal satışlarının gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen mal satışlarının parasal tutarını gösteren, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yılda düzenlenmiş faturalar
Yıllık ortalama asgari değerlerin toplam ciro için, isteklinin teklif edeceği bedelin % 15‘i, taahhüt altında devam eden mal satışlarının gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen mal satışlarının parasal tutarının ise teklif edilen bedelin %12’i oranında asgari yeterlik kriteri olacaktır. İsteklinin öngörülen bu kriterlerden birini sağlaması yeterli kabul edilir.
İstenilen yeterlik şartlarını bir önceki yılda sağlayamayan istekliler, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler, bu takdirde son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik şartlarının sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
Gelir tablosunun, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.
İsteklinin 1 (bir) yıldan daha az süreden beri faaliyet gösterdiğini belgelemesi halinde; gelir tablosu yerine Mali durumunu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi (banka referans mektubu) sunabilir. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.
Bu durumda isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin en az %15’i olması şartı aranır. Bu kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.
4.2. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:
4.2.1. İlan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde, bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında gerçekleştirilen ve idarece noksansız ve ayıpsız kabul edilen ihale konusu alım veya savunma sanayi kapsamındaki alım niteliğindeki kesin kabul işlemleri tamamlanmış alımlarla ilgili teklif edilen bedelin %20’sinden az olmamak deneyimi gösteren belgeler
4.2.2.İstekli;
4.2.2.1. İmalatçı ise; ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, malzemenin imalatçısı olduğunu belgeleyen ve isteklinin yerleşik olduğu ülkenin ticaret ve sanayi odasınca veya mevzuatına uygun yetkili kurumunca tasdik edilmiş imalatçı belgesini teklifine ekleyecektir.
4.2.2.2. Yetkili satıcı ise; İmalatçı firmadan alacakları malın kendi imalatları olduğunu ve teklif tarihinde yetkinin geçerli olduğunu belirten ve imalatçı firmanın yetkili satıcısı olduklarını gösteren, imalatçının yerleşik olduğu ülkenin ticaret ve sanayi odasınca veya mevzuatına uygun yetkili kurumunca tasdik edilmiş belge
4.2.2.3. İlanın 4.2.3. üncü maddesinde belirtilen beyanı yapan istekliler 4.2.2. maddesinde belirtilen evrakları sunmaktan muaftır.
4.2.3. Firmalar teklifleri ile birlikte teklif ettikleri malzemelerin hangi üreticiden temin edileceğini kalem bazında listelenmiş ve yazılı olarak beyan edeceklerdir. Muayene esnasında bu üreticilere ait uygunluk belgeleri (C.O.C) aranacaktır.
4.2.4. İstekliye veya isteklinin proforma faturasında belirtiği malzemeyi temin edeceği imalatçıya ait aşağıda belirtilen belgelerden biri.
a. AQAP-110 veya AQAP-120 veya AQAP-2110 veya AQAP-2120,
b. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) veya Uluslar arası Akreditasyon Forumu (International Accreditation Forum-IAF) karşılıklı Tanınma Anlaşması’nda yer alan ulusal akreditasyon kuruluşlarınca akredite edilmiş kuruluşlar tarafından verilen ISO 9001 veya ISO 9002 veya ISO 9001:2000 Kalite Sistem Belgesi/Sertifikaları ve bunlara ilişkin TÜRKAK teyidi.
İstekli, proforma faturasında belirttiği malzemeyi temin edeceği imalatçıya ait Kalite Güvence Sistemi belgesini sunması halinde ayrıca aynı üreticiden malzemelerini satmaya ve kalite belgelerini kullanmaya yetkili olduğuna dair yazı veya anlaşmayı da teklifi ile birlikte sunacaktır.
4.2.5. Yerli malı teklif eden yerli istekli lehine fiyat avantajı tanınması durumunda bu avantajdan yararlanmak isteyen yerli isteklilerce sunulacak yerli malı belgesi.
5. İhale yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır. Yerli istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı uygulanacaktır.
6- Fiyat üzerinde görüşme yapılacaktır.
7- İhale dokümanı HAVA LOJİSTİK KOMUTANLIĞI KAY.YNT.KONT.D.BŞK.LIĞI İHALE SALONLARI ETİMESGUT / ANKARA adresinde bedelsiz görülebilir ve/veya aynı adresten temin edilebilir veya idarenin internette bulunan www.hvlojk.tsk.tr adresinde ücretsiz olarak görülebilir ve/veya bu adresten indirilebilir. İhaleye teklif vermek için ihale dokümanı satın alma zarureti yoktur.
8- Teklifler son teklif verme tarih ve saatine kadar HAVA LOJİSTİK KOMUTANLIĞI KAY.YNT.KONT.D.BŞK.LIĞI İHALE SALONLARI ETİMESGUT / ANKARA adresine verilebileceği gibi iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla da gönderilebilir.
9- İstekliler tekliflerini, mal kalem-kalemleri için teklif birim fiyatlar üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu, üzerine ihale yapılan istekliyle iş kalemi-kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır. Bu ihalede kısmi teklife ve Alternatif teklife kapalıdır.
10- Verilen tekliflerin geçerlik süresi, ihale tarihinden itibaren en az 60 (altmış) takvim günü olmalıdır.
11- Bu ihaleye konsorsiyumlar teklif veremezler.
12-Söz konusu alım 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3.b. maddesi kapsamındadır.
|